Мелник, Роженски манастир, Сандански

Мелник е мало градче кое е познато по многу различни природни убавини и убавини кои ги создаваат локалните жители и по кои ова мало место е толку познато. Кога ќе пристигнете во Мелник неминовна е посетата на Кардопуовата куќа – музеј, која има огромна винарска визба. Во визвите во Мелник има бочви со вино кои стојат таму и се стари и по 200 години. Мелник е уште познат и по најстарата куќа во Бугарија, Бојарска куќа. Пирамидите во Мелник се рангирани како највпечатливи природни феномени во Бугарија.

Роженски манастир е наjголемиот манастир во Пиринска Македонија односно во Благоевградската облсат во Бугарија, коj се наоѓа до селото Рожен недалеку од градот Мелник.Главната црква е посветена на Св.Раѓање на Пресвета Богородица. Бил создаден уште во средниот век, а денес е потчинет на Неврокопската епархиjа на Бугарската Православна Црква. До манастирот е гробот на воjводата Јане Сандански.

Свети Врач или Сандански,е град во Пиринска Македонија, во денешната Благоевградска област кој е сместен во југозападниот дел на Бугарија. Се наоѓа во долината на реката Струма од нејзината лев страна и е сместен во подножјето на Пирин планина, од нејзината западна страна.Лековитите својства на топлите минерални води и благата поволна клима, местото каде денес се наоѓа градот Свети Врач го направиле удобен за живеење на луѓето уште од античкиот период. Првите човечки населби на местото на денешниот град Свети Врач датираат од 2 милениум п.н.е. Населбата била основана околу минералните извори за време на бронзеното време на крајот на XIII и почетокот на XII век пред нашата ера.
 
Опис на патувањето:
 • Тргнување од паркинг кај Вип хотел, наспроти Скопски Саем, во 06:00 часот (собирање на група 05:45 ч.)
 •  Патување преку граничен премин Ново Село- Струмица со попатни паузи за царински формалности и одмор.
 •  Предвидено време за пристигнување во Мелник околу 10:00 ч. Факултативна посета на Кордополовата куќа. Слободно време за индивидуална прошетка и разглед на Мелник.
 • Во претпладневните часови групата оди во посета на Роженски манастир. Слободно време за посета и разглед на манастирот. 
 • Во попладневните часови групата се упатува кон Сандански. 
 • Слободно време за индивидуална прошетка и разглед на Сандански до 17:00 ч.
 • Поаѓање за Скопје во 17:00 ч.

Понудата вклучува:
 • Организација и водство на патувањето. 
 • Превоз на дадената релација.
 • Посета на најмалиот град Мелник
 • Посета на Роженски манастир 
 • Посета на Сандански

Понудата не вклучува:
 • Индивидуални трошоци
 • Влезници за културно историски споменици. 
 • Влезница за Кордополовата куќа 3,5 лева. 
Цена: 1000 ден. од лицe
 
ОПШТИ НАПОМЕНИ:
 • Организатор на патувањето е Мтс Травел Сервис.
 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост аранжманот 3 дена пред датумот на започнување на истиот.
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот во случај на промена на цената на превозот или хотелот. 
 • Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите.
 • Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на реализација на програмата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пример, задржување на граница, гужва во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и слично.
 • За неисправна патна исправа, задоцнување, загубен багаж и откажување на патувањето или промена, агенцијата не одговара и не надокнадува материјална одштета.