Беровскиот женски манастир Св.Арханхел Михаил — манастир кој се наоѓа во Берово. Најпознат е по тоа што тој е единствениот манастир во Македонија во кој се прават мозаици. Темелите на првиот женски манастир во Берово се подигнати дваесет години по изградбата на манастирската црква (околу 1840 г.).
Месноста Бела Вода, скриена е зад околните ритчиња од Малешевијата и е богата со реки и чист воздух. Поминувајќи покрај популарната викенд-населба Суви Лаки, по само 5 километри возење од Берово, се открива овој центар кој е уште една од многуте убави македонски дестинации. Преубаво место за одмор и релаксација, а како што кажуваат и посетителите, ова е „рај на земјата“. 

Машкиот манастир посветен на Успение на Пресвета Богородица се наоѓа на патот Берово-Беровско езеро во грлото на бреалничко-албанечката клисура. Започнат со изградба во 1972, а бил завршен во 1975 година. Главната црква изградена е во стилот на византиско-македонските цркви од средниот век. Манастирот е маѓки, а типикот на манастирот е исихаистички. На 28 ми август православниот христијански народ го прославува празникот Успение на Пресвета Богородица. По тој повод на тој ден секоја година Берово е домаќин на црковно народниот собир што се организира во манастирот.  

Опис на програмата:
 • Тргнување во 07:30 (собирање на група во 07:15 од паркинг наспорти скопски саем кај хотел Вип)
 • Посета на Беровскиот женски манастир и машкиот манастир Успение на Пресвета Богородица.
 • Слободно време за прошетка низ Берово и факултативен ручек
 • Тргнување за Скопје во 17:00 часот

Понудата вклучува:
 • Превоз на дадената релација
 • Организација и водство на патувањето

Понудата не вклучува:
 • Индивидуални трошоци.
 • Влезници за културно историски споменици
 
Цена:600 денари 
 
ОПШТИ НАПОМЕНИ:
 • Организатор на патувањето е Мтс Травел Сервис.
 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост аранжманот 3 дена пред датумот на започнување на истиот.
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот во случај на промена на цената на превозот или хотелот. 
 • Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите.
 • Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на реализација на програмата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пример, задржување на граница, гужва во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и слично.
 • За неисправна патна исправа, задоцнување, загубен багаж и откажување на патувањето или промена, агенцијата не одговара и не надокнадува материјална одштета.
 •