08.03-10.03.2019

Тирана е главен и најнаселен град на Албанија. Како град основан е во 1614 година, но регионот што денес одговара на територијата на градот бил постојано населен од бронзеното време. Тирана се наоѓа во центарот на земјата опкружена со планини и ридови, со Дајт на исток и со мала долина и пространство на северозапад, со поглед на Јадранското Море во далечината. Поради својата локација во рамнината на Тирана и близината на Јадранското Море, градот е под влијание на медитеранската сезонска клима. Таа е меѓу највлажните и најсончевите градови во Европа, со 2.544 часа сонце годишно.
Како примарен град, Тирана се смета за економски и културен центар на Албанија, поради неговата значајна локација и значење во медиумите, забавата, уметноста, меѓународната трговија, образованието, услугите, истражувањето и здравството. Сите поголеми компании во земјата, медиумите и научните институции имаат седиште во градот.Во Тирана исто така се наоѓаат седиштата на Владата на Албанија, резиденцијата на претседателот и премиерот на Албанија.

Елбасан e град vo централна Албанија. Се наоѓа на северниот брег на реката Шкумбин, во висорамнините на источниот крај на плодна, добро наводнета рамнина.
Градот е основан во 1466 година од страна на отоманскиот султан Мехмед II, на местото на античкиот Скампес, како основа за неговите воени операции против албанскиот командант Скендербег. Градот бил главен центар на албанскиот национализам за време на османлиското владеење. До Втората светска војна, околу 85 проценти од населението било муслиманско, а поголемиот дел од остатокот бил православен. Архитектонските остатоци од поранешниот ѕиден град се видливи.Претставува центар за производство на маслиново масло, жито и тутун, Елбасан е поврзан со пат и со железница до пристаништето Драч и други градови. Економските активности на градот вклучуваат преработка на дрва, инженерски работи и производство на цемент, сапун и маслиново масло. Неколку километри југозападно, има нафтена рафинерија.


Опис на патувањето:

1 ден 08.03.2019 (петок)

Тргнување од паркингот кај Вип Хотел, наспроти Скопски саем во 06:00 часот ( собирање на група 05:45). Патувањето води кон граничен премин Ќафасан. Пауза за царински формалности и одмор. Во претпладневните часови пристигнување во Елбасан. Слободно време за прошетка и разглед на Елбасан. Во договорено време групата се упатува кон Драч. Пристигнување во хотел. Сместување.Ноќењаве.

2 ден 09.03.2019 (сабота)
Појадок. По појадоко групата се упатува кон Тирана. Индивидуална прошетка и разглед на плоштадот Скендербег, Саат Куклата, Националниот историски музеј, Катедралата.
 По прошетката групата се упатува кон Драч. Можност за разглед и прошетка на Драч. Враќање во хотел. Ноќевање.

3 ден 10.03.2019 (недела)
Појадок. По појадокот го напуштаме хотелот. Групата се упатува кон Круја. Прошетка и разглед на градот. Во попладневните часови групата се упатува кон Скопје.

Цена на аранжманот 3500 денари 
За целосна уплата до 31.01.2019 цената на аранжманот изнесува 3000 денари 
Цената вклучува:
  • две ноќевање со појадок во Хотел Оаз
  • превоз до наведените места
  • придружник од агенцијата

Во цената не е вклучено патничко осигурување кое е задолжително.