10.10.2020

Варошкиот манастир се наоѓа во подножјето на Маркови Кули во населбата Варош во непосредна близина на Прилеп. Манастирот се состои од црквата Св.Архнгел Михаил и двата манастирски конаци. Денот на манастирот е празникот Балаклија или Источен Петок. Манастирот е посветен на светиот Архистратиг Михаил - Началник и Војвода на сите небесни чинови. Во 1998 година, во манастирот е обновен монешкиот живот и денес, за него се грижи петчленото сестринство. Манастирот е масовно посетен од верниците, бидејќи во него се чуваат дел од моштите на Св.Козма и Дамјан, како и моштите на Св. Стилијан.

Трескавец — манастир во областа Пелагонија, на 10 километри од градот Прилеп. Се наоѓа на надморска височина од 1280 метри, меѓу карпите под Златоврв (1422 м). Во рамките на манастирот се наоѓа и црквата „Успение на Пресвета Богородица“. Манастирот има свои конаци и трпезарија. Издигнат високо над карпите во планината, дава прекрасна глетка на околните планини Баба, Бабуна и Кајмакчалан, на рамнината Пелагонија, како и на градовите Прилеп, Битола и Крушево. До 2013 година, кога бил изграден асфалтен пат до манастирот Трескавец , се велело дека е најнепристапното и најскриеното светилиште во Македонија, затоа што до него можело да се стигне само со пешачење по тесна, кривулеста патека која поминува покрај неверојатни карпи и различни карстни форми. Манастирот Трескавец е еден од најубавите манастири во Македонија и значаен монашки и духовен центар на Охридската архиепископија.


Опис на патувањето:
  • Тргнување во 07:00 (собирање на група во 06:45 од паркинг наспорти скопски саем кај хотел вип)
  • Посета на манастирот Св.Архангел Михаил во Варош
  • Посета на манастирот Успение на Пресвета Богородица-Трескавец
  • Слободно време за индивидуални активности низ Прилеп
  • Тргнување за Скопје во 17:00 часот 

Програмата вклучува:
Превоз на дадената релација
Организација и водство на патувањето

Цена:700 денари