social imagesocial image

Есенски патувања

Метеорите се наречени Карпи во воздухот, кои се едни од најголемите православни комплекси во Грција. Тие се сместени над гратчето Каламбака. Град кој е препознатлив по бројните тесни улички, ниски куќички, кафулиња, како и многубројните продавници со икони.  Шесте воодушевувачки манастири се изградени на природни столбови од песочен камен. Околината на овие столбови била населена уште пред 50000 години, а некаде во 9 век, една група на монаси се преселила на древните столбови.Монасите најпрво живееле во дупките на карпите, а подоцна некаде околу 12 век почнале да се градат манастирите. Просечната висина на карпите е 313 метри, и до горе се стигнува само со помош на кошници и систем.
Пожарско или на грчки Лутраки е село во Мегленско односно во Егејска Македонија. Под името Пожар тоа било познато до 1922 година. Пожарско се наоѓа во северозападниот дел од котлината Меглен, во зелените делови на планината Кајмакчалан, на само 13 километри од градот С’ботско. Лутраки е претставен како дар од природата кој е опколен со бујна вегетација, бројни манстири, потоци, а најпознати од се се топлите бањи.Тука во Лутраки топлите бањи се со температура на водата од 37 до 38 степени Целзиусови.Водите се лековити и се препорачуваат за болни од ревма, ишијас, бронхит, дерматолошки и гинеколошки проблеми, како и циркулаторни и респираторни нарушувања. 

 
Златибор е планина а воедно и природен парк кој се наоѓа во Србија и истиот има површина од 1000 километри квадратни. Златибор е познато летувалиште и место за зимување како и за одмор во секој период од годината. Златибор се наоѓа во северниот дел од областа Стари Влах. Златибор по се е најактуелна и најатрактивна планина во Србија. Тешко кој може да му одолее на Златибор. Еднаш кога ќе го посетите неговата убавина ќе ве натера повторно и повторно да му се враќате. Музеј на отворено "Старо село"-Сирогојно е етно село кое се состои од 40 стари куќи донесени од сите страни на Златибор. Ова етно село е изградено 1979 година и истото зафаќа површина од 4.5 хектари.  

Останати дестинации