26.09.2020

Свети Ѓорѓи позната и како Великомаченик Георгиј е средновековна црква која е сместена во средиштето на селото Старо Нагоричане.Овој средновековен храм се истакнува по својата импозантна голема (базиликална) градба, одлично зачуваниот фрескоживопис, камениот иконостас и положбата на иконите на него, како и ќелијата на македонскиот светител Прохор Пчињски во непосредната близина. Дeнeшнaтa црква билa пoдигнaтa нa остaтoцитe нa постар храм кој датирал oд XI вeк, т.e. вo време нa владеењето нa визaнтиcкиoт императop Роман Диоген (1067-1071). За овој пoдaтoк дoзнaвaмe oд житиeтo зa монахот Прохор Пчињски, вo чија чест императорот ја пoдигнaл пpвoбитнaтa цpквa, нa местo кaдe Прохор гo зaпoчнaл cвојот иcпоснички живoт.
 

Свети Јоаким Осоговски или познат како Осоговски манастие се наоѓа на само 3 километри североисточно од Крива Паланка, во прегратките на дабовата шума на Осоговските планини и истиот е посветен на пустиножителот и чудотворец Св. Јоаким Осоговски. Осонова е уште во 12 век, познат по името Сарандапор. Токму во овие предели кон крајот на 11 и почеток на 12 век живеел испосникот Св. Јоаким Осоговски. Освен житието на св. Јоаким Осоговски науката не познава други пишани документи и извори за основањето на манастирот. Житието на св. Јоаким е зачувано во преписи од XV век наваму. Преписите се менувани и дополнувани со настани, случки и епизоди од животот на светителот. Најстариот препис на житието се чува во Синодалната библиотека во Софија и датира од 15 век. Житието повеќепати е објавувано и тоа според ракописот од 16 и 17 век, од В. И. Ламански во Санкт Петербург во 1864 г. од С. Новаковиќ во Белград во 1867 год., од академик Јордан Иванов во Софија во 1931 г., од Теодосија Леков во 1789 г. во Хиландар и од Д. Маринов во Софија во 1900 година. Последната верзија ја отпечатил архимандритот Кесариј (игумен во манастирот) во 1912 г. во Софија. Според житието, Господ решил да го возобнови и подигне местото на св. Јоаким Сарандопорски во времето на византискиот цар Манојло Кемин.

 
 
Опис на патувањето:
 • Тргнување од паркинг кај Вип Хотел, наспроти Скопски Саем, во 07:30 часот (собирање на група 07:15 ч.)
 • Прва посета на црквата Св.Ѓорѓи во Старо Нагоричане.
 • Посета и разглед на манастирот Св. Јоаким Осоговски.
 • Слободно време за индивидуален ручек во етно Ресторан Ранч-Ранковци
 • Во 17:00 часот тргнување кон Скопје.
 
Понудата вклучува:
 • Посета на црквата Св. Ѓорѓи во Старо Нагоричане.
 • Посета на манастирот Св. Јован Осоговски.
 • Превоз на наведените локации.
 • Организација и водство на патувањето

Цена: 450  денари од лице
 
ОПШТИ НАПОМЕНИ:
 • Организатор на патувањето е Мтс Травел Сервис.
 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост аранжманот 3 дена пред датумот на започнување на истиот.
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот во случај на промена на цената на превозот или хотелот. 
 • Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите.
 • Организаторот го задржува правото за промена на редоследот на реализација на програмата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пример, задржување на граница, гужва во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и слично.
 • За неисправна патна исправа, задоцнување, загубен багаж и откажување на патувањето или промена, агенцијата не одговара и не надокнадува материјална одштета.