15.06.2024

Света Гора  или, официјално, Автономна Монашка Држава Света Гора - е автономна област на третиот крак од полуостровот Халкидики во Грција. Претставува еден од најзначајните православни центри во светот. Света Гора или Атос  воедно е име и на познатата планина на полуостровот по која е наречена монашката држава. Според грчкиот Устав, планината Света Гора е политичка самоуправа која ја сочинуваат 20 главни манастири. Духовно, Света Гора е под директна јурисдикција на Вселенскиот патријарх од Цариград. Покрај манастирите постојат уште и 12 скитови, помали монашки заедници, како и многу осамени монашки ќелии на целата територија на полуостровот. Само на монасите им е дозволено да живеат на Света Гора, и моментално на неа живеат околу 2.000 монаси. Ниту една жена нема пристап на Света Гора. Дури и животните женки се забранети (освен, како што велат, мачки и кокошки). Светогорските манастири имаат богати ризници на средновековни богатства, како икони, литургиски одежди, крстови, путири, кодекси и други Христијански документи, свети мошти и друго.
Уранополис е  гратче на северот на полуостровот Атос, во подножјето на истоимената планина, и е последно туристичко место на границата кон Светата Гора. Воедно, неговото пристаниште е и појдовна точка за сите оние кои одлучиле да ги посетат манастирите. Со местото доминира стара византиска кула која датира од ХIV век - денес музеј во кој се наоѓаат христијански антиквитети од Халкидики.  Во самиот град има многу продавници со разни верски мотиви и рачни изработки од монасите од Света Гора. Исто така, постојат и многубројни ресторани, традиционални таверни, барови, кафетерии, слаткарници...од кои се ужива во прекрасниот залез на сонцето.
Опис на патувањето:
 • Тргнување во 01.00 часот (собирање на група во 00:45 часот од паркингот спроти East Gate, кај Хотел Вип). Ноќно возење преку граничен премин Богородица со попатни паузи за царински формалности и одмор. 
 • Предвидено време за пристигнување во Уранополис во утринските часови. Слободно време за кафе покрај морскиот брег.
 • Отпловување со брод околу 10:00 часот и крстарење околу Света Гора, при што лиценциран водич на Српски јазик ќе презентира информации за секој од главните манастири.
 • Враќање во Уранополис околу 13.00 часот. 
 • Слободно време за ручек и индивидуални активности.
 • Поаѓање за Скопје во 18;00. Попатно ќе се посети српскиот манастир Каково.
 
Понудата вклучува:
 • Превоз на наведената релација
 • Организација и водство на патувањето
Понудата не вклучува:
 • Индивидуални трошоци.
 • Влезници за културно историски споменици 
 • Бродска карта 15 евра која се плаќа во агенција
Цена: 1700 ден 
ОПШТИ УСЛОВИ ЗА ПАТУВАЊЕ:
 • Организатор на патувањето е Мтс Травел Сервис.
 • Во случај на недоволен број на пријавени патници, организаторот го задржува правото да го откаже во целост патувањето 2 дена пред да започне истото.
 • Организаторот на патувањето не е одговорен за подолгите задржувања на граница и гужвите во сообраќајот кои претходно неможат да бидат предвидени.
 • Организаторот на патувањето не е одговорен за временските услови во текот на патувањето како и во местото за посета.
 • Во случај на отказ патникот е должен да плати:
 • За отказ до 2 дена пред поаѓање се задржува износ од 90 % од цената на аранжманот
 • За отказ од 3 до 5 дена пред поаѓање се задржува износ од 70 % од цената на аранжманот
 • За отказ од 6-15 дена пред поаѓање се задржува износ од 50 % од цената на аранжманот
 • За отказ преку 15 дена пред поаѓање  се задржува износ од 10 % од цената на аранжманот 
 • Организаторот на патувањето не одговара и не надоместува материјална штета доколку патната исправа или лична карта е истечена или заборавена.
 • Организаторот на патувањето не одговара и не надоместува штета за изгубен багаж.
 • Примателот на услугата е должен да ги почитува правилата издадени од страна на возачот и водичот за однесувањето во автобусот.
 • Организаторот на патувањето не одговара за доцнењето на патниците, и не е  должен да ги чека истите.
 • Со уплатата Вие во целост сте согласни со горенаведените Општи услови.