Кратово — град во североисточна Македонија, сместен во грлото на изгаснат вулкан. Претставува еден од најстарите градови во Македонија и на Балканот. Во 2002 година имал 6.924 жители. Постојат повеќе примери за изворот на името на градот Кратово. Името Кратово доаѓа од местоположбата на градот, кој лежи на вулканска подлога, односно вулкански кратер. Според преданието, градот го добил името по зборовите „кират-ова“, по името на тврдината на бреговите на Кратовска Река, урната од османлиите. 
Свети Гаврил Лесновски или Лесновски манастир — манастир во с. Лесново, Пробиштипско, чија главна црква е посветена на Светите Архангели Михаил и Гаврил. Постои мислење дека манастирот бил изграден кога св. Гаврил Лесновски се замонашил или пак по неговата смрт, кога се развил култот за подвижничкиот живот (како што е наведено во краткото негово житие од 1330 година). Времето во кое живеел Гаврил Лесновски не е прецизно утврдено. 
 
Опис на патувањето:
Тргнување од паркинг кај Вип Хотел, наспроти Скопски Саем, во 07:00 часот (собирање на група06:45 ч.)
Предвидено време за пристигнување во Кратово околу 9 часот со попатни паузи.
Слободно време за разглед и прошетка низ Кратово.
Посета и разглед на Лесновски манастир.
Во 17:00 часот тргнување кон Скопје.
 
Понудата вклучува:
Прошетка и разглед на Кратово.
Посета на Лесновски манастир.
Превоз на наведените локации.
Организација и водство на патувањето.
 
Цена: 400 денари од лице